Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов коментира

...
Изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов коментира
Коментари Харесай

Николай Вълканов : На инфлацията не могат да влияят нито търговските вериги, нито правителството

Изпълнителният шеф на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) Николай Вълканов разяснява в ефира на БТВ дали се чака повишаване или поевтиняване на съществени хранителни артикули у нас. Сдружението съставлява огромните търговци на храни.

" Реално видяно никой не може да каже какъв брой тъкмо е надценката, защото това е комерсиална загадка съгласно договорите на доставчиците и търговците. Другото, което би трябвало да се означи, е че това не са неразрешени практики, а са изцяло възможни и обособените търговци вземат решение дали да работят с тях. Доставчиците също - това е въпрос на свободно договаряне. Средната надценка комерсиална е сред 20 и 30 %. В целия свят се работи, това са общоприетите търговски надценки ", уточни той.

На въпрос би трябвало ли да се слагат закрепени цени на някои артикули както се прави в страни като Гърция, Испания Унгария, Франция, той отговори:

" Не мисля, че някой го преглежда съществено като предложение, тъй като образецът на Унгария е индикативен. Това беше първата страна, която още предишното лято вкара надзор на цените на група артикули от дребната потребителска кошница. Но не се напаснаха нещата. Съглашателството за установяване на цени в границите на свободни пазарни връзки е неприемливо по закона за защита на конкуренцията, доколкото ми е известно. Инфлацията е доста сложен проблем, който зависи от хиляди фактори и на нея не могат да въздействат нито комерсиалните вериги, нито държавното управление ", приключи Вълканов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР